Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: hydepark
Anul şi data apariţiei: 05.01.2012
Tematica: Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Dan Andronic
Titlul articolului: UDMR- în Parlament şi după 2012 ?
Acces online: https://hydepark.ro/articol/articol/udmr-in-parlament-si-dupa-2012-385.html


Aşa cum arată datele recensământului din 2011, partidele etnice maghiare se confruntă cu un electorat aflat în continuă scădere. De aici şi propunerea UDMR privind măsurile de creştere a natalităţii.

Lucrurile se complică şi mai mult dacă vom asista la o prezenţă mai mare a românilor la urne. Şi pentru prima dată în 22 de ani, trei partide se vor lupta pentru votul electoratului: UDMR, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar.

Fiecare dintre cele trei partide începe să-şi facă cunoscută strategia de campanie electorală. PPMT va miza mai mult decât orice pe imaginea europarlamentarului Laszlo Tokes, care a anunţat recent că nu mai este interesat de funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, ci de organizarea în teritoriu a partidului. În plus, dacă UDMR susţine că apariţia a încă două formaţiuni etnice reprezintă un pericol pentru asigurarea reprezentării maghiarilor din România, PPMT foloseşte această realitate în avantajul său electoral. Primul pas deja a fost făcut acum câteva luni, atunci când Tokes a avansat ideea ca cele trei partide să depună liste comune de candidaţi pentru Parlament. Iar conform unor informaţii apărute recent, PPMT a venit cu propunerea ca maghiarii din România să obţină automat în jur de 6% din locurile din legislativ, urmând ca 1, 2,3 sau mai multe partide maghiare să le dispute. Şansele ca această propunere să treacă, evident, tind spre 0, dar ca temă de campanie nu sună atât de rău…

Pe de altă parte, apropierea de FIDESZ pe care miza partidul lui Tokes nu mai este acum o carte câştigătoare. Situaţia economică deosebit de dificilă în care se află Ungaria, protestele de amploare organizate împotriva modificării Constituţiei de către Viktor Orban a diminuat considerabil influenţa pe care asocierea cu FIDESZ o are asupra electoratului maghiar din Transilvania. Ceea ce afectează nu doar PPMT, dar (chiar mai) radicalul PCM, al cărui preşedinte de onoare este Preşedintele parlamentului de la Budapesta, membru al FIDESZ.

În ceea ce priveşte UDMR, mesajele sale de până acum nu sunt noi sau exclusive: Statutul Minorităţilor Naţionale stă în Parlament de 6 ani, iar eliminarea sintagmei "stat naţional unitar" din Constituţia României sau autonomia Ţinutului Secuiesc sunt propuneri care sunt repetate poate mai des şi într-o formă mai radicală de PCM şi partidului lui Tokes. UDMR va merge probabil pe ideea că, până în acest moment, a respectat interesele mai ales electorale ale comunităţii maghiare. Lucru dovedit prin opoziţia la orice tip de reformă a statului: refuzul privind reducerea numărului de parlamentari la 300 sau neacceptarea reorganizării administrative.

La toate acestea se adaugă probabilitatea ca PRM să "prindă" Parlamentul în 2012. În timp ce, în formula actuală, comunitatea maghiară riscă să nu fie deloc reprezentată în legislativ, sau cel puţin să aibă o pondere semnificativ mai scăzută.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.